GIDA İŞLEME BÖLÜMÜ

GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI

 

MİSYON

Gıda sektöründe çalışma mesleki yeterliliğine sahip, edindiği bilgiyi teknoloji ile birleştirerek uygulayabilen, gıda hammaddeleri, gıdaların bileşimi, üretim teknolojileri, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrolü, iş güvenliği, gıda güvenliği ve gıda mevzuatı hakkında teorik ve pratik bilgilerle donatılmış, üretken, araştırmacı, özgüven sahibi, insani ve mesleki etik değerlere sahip teknik elemanlar yetiştirme programımızın misyonudur.

 

VİZYON

Nitelikli öğretim elemanı kadrosu, laboratuvar altyapı ve donanımı ile nitelikli, rekabete açık, evrensel kültüre sahip, gıda sektöründe tercih edilen mezunlar yetiştirmek, öğrenci tercihlerinde ilk sıralarda yer alan, ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmalar ve projeler yürüterek gıda bilimi ve sektörüne katkı sağlayan, teknolojik ve bilimsel  değişim gereksinimlerini eğitim programlarına aktarabilen ve sürdürülebilir bir eğitim sistemine sahip, ulusal ve uluslararası düzeyde tanınır bir bölüm olmak bölümümüzün en temel vizyonudur.

 

PROGRAM PROFİLİ

Emek yoğun bir sisteme dayalı olarak gelişen gıda sanayi; tarımsal ürünlerin değerlendirilmesi, sanayiye hammadde temini, istihdama katkısı ve halkın dengeli beslenmesiyle doğrudan ilişkili olup, dünyada ve ülkemizde sosyo-ekonomik açıdan stratejik bir öneme sahiptir. Bölgemiz başta, sıvı ve katı yağ imalatı, süt ve süt ürünleri, tahıl işleme, meyve ve sebze işleme sektörleri ile öne çıkmakta, ithalat ve ihracat potansiyeli ile tüm gıda endüstrisi alanlarında büyük bir potansiyeli ile dikkat çekmektedir. Ülkemizde ve dünyada gıda endüstrisi büyük bir gelişme içerisindedir. Hızla gelişen bilim ve teknolojiye paralellik gösteren gıda sektörü içerisinde üretim, kalite kontrol ve diğer laboratuvar işlevleri için yetişmiş gıda teknikerlerine önemli ölçüde gereksinim duyulmaktadır. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuz, Gıda Teknolojisi Programı, bu ihtiyaca cevap vermek üzere gıda teknolojisi alanında görev yapacak teknikerlerin eğitimi misyonunu üstlenmiştir ve bu amaca yönelik müfredat programını içermektedir.

Gıda Teknolojisi Programın amaçları:

1. Endüstrinin talep ve gelişmelerine cevap vermek, mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip öğrenciler yetiştirmek,

2. Alanındaki konuları ve problemleri, bağımsız, analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerileri geliştirmek,

3. Gelişen teknolojiye uyum sağlayacak uzmanlık yeteneğini oluşturmak,

4. İş sağlığı, iş güvenliği, çevre koruma ve sürdürülebilirlik bilincini kazandırmak,

5. Araştırma ve geliştirmeye açık, mesleki konularda yenilikleri takip edebilen ve etkin şekilde kullanabilen öğrenciler yetiştirmek,

6. Gıda sektöründe kullanılan hammaddeler, katkı maddeleri, ambalaj materyalleri, hijyen ve sanitasyon konularında eğitim vermek,

7. Gıda işletmelerinde kritik kontrol noktalarının denetiminin önemini kavratmak,

8. Deneysel çalışmalarda gerekli deneyim ve güven duygusunu kazandırmak, Gıda sektöründe AR-GE çalışmalarında yer alan mezunlar yetiştirmek,

9. Veri ve sonuçları okuyup yorumlamayı öğretmek,

10. Sorun giderici ve kolay uyum sağlayıcı, mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini etkin kullanabilme becerisi ile problem çözmek için inisiyatif ve yetenek geliştirmek,

11. Yönetmelik ve mevzuatın nasıl uygulanacağını bilen, gıda üretiminde, laboratuvarda kalite yönetim sistemleri ve kalite güvence protokollerini uygulama, kontrol, bilgilerine sahip gıda teknikerleri yetiştirmek,

12. Sosyal sorumluluk sahibi, kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahip bireyler yetiştirmek.

 

TARİHÇE

Gıda İşleme Bölümü, 1992-1993 eğitim-öğretim yılından itibaren Değirmenaltı Mevkii'ndeki eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdüren, Trakya Üniversitesi, Tekirdağ Meslek Yüksekokulu bünyesinde, Gıda Teknolojisi Bölümü olarak, YÖK/Dünya Bankası 2. Endüstriyel Eğitim Projesi çerçevesinde açılmıştır. 1993 yılında başlatılan ve ulusal-uluslararası eğitim ve seminerleri 1997 yılına kadar süren, YÖK/Dünya Bankası Endüstriyel Eğitim Projesi kapsamında, laboratuar alt yapı ve öğretim elemanı kadrosunu tamamladıktan sonra, 1995-1996 yılında ilk öğrencileri ile eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır.

2006 yılında, 26111 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan ve 5467 sayılı kanunla, 17 Mart 2006 tarihinde kurulan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi bünyesinde eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmiştir. 23.05.2008 tarihinden itibaren, Tekirdağ Meslek Yüksekokulu’nun Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu olarak ikiye ayrılması ile, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde, Gıda İşleme Bölümü, Gıda Teknolojisi Ön Lisans Programı olarak eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.

Kısa tarihçe ile bölümümüz;

1995-1996 yılında 30 öğrenci ile I. Öğretim Ön Lisans programı olarak eğitim-öğretim faaliyetine başlamıştır.

1998-1999 yılında II. Öğretim eğitimi başlamış, 30 öğrenci ile I. Öğretim, 30 öğrenci ile II. Öğretim olarak devam etmiştir.

Gıda İşleme Bölümü,  2009-2014  yılları arasında  90 öğrenci Gıda Teknolojisi I. Öğretim, 90 öğrenci Gıda Teknolojisi II. Öğretim Programı, 20 öğrenci Et Ürünleri Teknolojisi Programı olarak  eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmüştür.

2018 yılından itibaren 80 öğrenci kontenjanı ile I. Öğretim programı olarak eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.

 

FİZİKSEL OLANAKLARIMIZ

Gıda Teknolojisi Programı, YÖK/Dünya Bankası 2. Endüstriyel Eğitim Projesi çerçevesinde 1993 yılında kurulan donanımlı 3 ayrı laboratuvar ile eğitim ve öğretimini sürdürmektedir. Gıda Teknolojisi Laboratuvarlarında, öğrenci uygulamalarının yanı sıra, Üniversitemiz ve diğer Üniversitelerin bünyesindeki Fakülte ve Yüksekokullar ile ortakbilimsel çalışmalar, Üniversite Bilimsel Araştırma,  TÜBİTAK Projeleri, katkıda bulunduğumuz Yüksek Lisans ve Doktora çalışmaları, Ulusal ve Uluslararası bilimsel çalışmalarımızı yürüttüğümüz çok sayıda proje ve uygulama yürütülmektedir.

 

Gıda İşleme Bölümü, Gıda Teknolojisi Ön Lisans Programı Uygulama Laboratuvarları;

1) Gıda Mikrobiyolojisi Laboratuvarı

YÖK/Dünya Bankası Endüstriyel Eğitim Projesi çerçevesinde, 1993 yılında kurulan Gıda Mikrobiyolojisi laboratuvarında, Genel Mikrobiyoloji Uygulamaları, Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları   yürütülmektedir. Gıdalarda örnek alma, dilüsyon hazırlama, mikrobiyolojik ekim ve analiz yöntemleri uygulamaları yürütülmektedir.

Mevcut Gıda Mikrobiyolojisi Laboratuvar Ekipmanları

DONANIM (Makine/Teçhizat)

• Mikroskoplar, • Klasik Otoklav,  • İnkübatörler,  •Pastör Fırını (Kuru Hava Sterilizatörü)

•Stomacher •StuartScientific Koloni sayma cihazı  •Çalkalayıcılıİnkübatör • Bek alevi

•Mikrodalga Fırın

 

 

 

2) Gıda Analiz Laboratuvarı

YÖK/Dünya Bankası Endüstriyel Eğitim Projesi çerçevesinde, 1993 yılında kurulanGıda Analiz Laboratuvarında,laboratuvar tekniğiuygulamaları, meyve ve sebze analizleri, süt ve süt ürünleri analizleri, yağ analizleri, tahıl ve unlu mamuller analizleri, et ve su ürünleri  analizleri, özel gıdalar analizleri yürütülmektedir. Yeni teknolojiler alanında, fonksiyonel gıda analiz ve uygulamaları öğretilmektedir.  Öğrenci uygulamalarının yanı sıra, Üniversite Bilimsel Araştırma Projeleri, TÜBİTAKProjeleri, katkıda bulunduğumuz Yüksek Lisans ve Doktora çalışmaları, Ulusal ve Uluslararası bilimsel çalışmalarımızı yürüttüğümüz çok sayıda proje ve uygulama yürütülmektedir.

Mevcut Kimya ve Gıda Analiz Laboratuvar Ekipmanları 

DONANIM (Makine/Teçhizat)

• Santrifüj  • Gerber Santrifüj • Yağ Ekstraksiyon Sistemi • Kjheldal Protein Tayin Sistemi • Çeker Ocak

• ThermolyneKül Fırını • Etüv • pH Metre bulunmaktadır • Grant Su Banyosu

• Fisher-Scientific Karıştırmalı Isıtıcı  • AtagoRefraktometre • Ohaus  I.R.Nem Ölçer 

• Yağ Ekstraksiyon Sistemi • Kjheldal Protein Tayin Sistemi • Kağıt Kromotografisi

• UV Spektrofotometre •Flame Fotometre • Hassas Terazi 

 

 

 

3. Gıda Proses Laboratuvarı

YÖK/Dünya Bankası Endüstriyel Eğitim Projesi çerçevesinde, 1993 yılında kurulan Gıda Proses Laboratuvarında, Temel İşlemeler, Gıda Endüstrisi Makineleri ve Gıda Teknoloji derslerinin uygulamaları yürütülmektedir. Laboratuvarımızda, Plakalı pastörizatör, çok amaçlı ısı değiştirici, kazıyıcı yüzey ısı değiştirici gibi ısıl işlem makineleri, akışkan yataklı dondurucu, plakalı dondurucu, valsli kurutucu, sprey kurutucu gibi dondurucu ve kurutucular,  tırmanan film evoporatör, buhar ünitesi gibi ekipmanlar ile Gıda Endüstrisi Makinelerinin temel çalışma prensipleri  uygulamalı olarak çalışılmaktadır. Valsli vakum fitre, değirmenler, karıştırıcılar, separatörler Endüstri Makineleri dersinde temel uygulamalar arasındadır.

Mevcut Gıda Proses Laboratuvar Ekipmanları 

DONANIM (Makine/Teçhizat)

•Armfield Plakalı Isı Değiştirici  •Armfield Çok Amaçlı Isı Değiştirici  •Armfield Kazıyıcı Yüzey Isı Değiştirici •Armfield FT-34 Plakalı Dondurucu

•Armfield Akışkan Yatak Dondurucu • Buhar Ünitesi •Armfield Ft-22-A Tırmanan Film Evaporatör •Valsli Kurutucu • Konserve Otoklavı

• Yağ Presleme makinesi • Filtre pres •Armfield Diskli Değirmen •BematekÇekiçli  değirmen  •Armfield FT-15A Separatör

•Armfield FT-9 Homojenizatör •ArmfieldPeynir Teknesi •ArmfieldA-120 çok amaçlı Karıştırıcı •Armfield FT-7A Çekiçli Değirmen

•Armfield FT-45A-E-I Konserve kutu kapama makinası •Fırın • Yoğurma ve Karıştırma Makinesi

 

 

 

          

 

           

 

Teknoloji Dersleri Uygulamaları

Meyve Sebze İşleme Teknolojisi Uygulamaları

 

 

 

 

 

 

Tahıl ve Unlu Mamüller Uygulamaları

 

 

 

Et ve Süt Teknolojisi Uygulamaları

 

 

AR-GE (Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri)

Laboratuvarlarımızda yürütülen bilimsel etkinlikler, BAP projeleri, TÜBİTAK projeleri, bölgesel bazda farklı programlarla yapılan bilimsel araştırmalarımız ile bölümümüzce şehrimizin ve bölgemizin sosyo-ekonomik kültürel dokusuna katkı sağlanmaktadır.

 

EĞİTİM ÖĞRETİM ŞEKLİ

Yüksekokulumuz, Gıda İşleme Bölümü, Gıda Teknolojisi Programı iki yıllık eğitim veren bir Ön Lisans programıdır. Teorik dersler, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alan dersliklerde verilmektedir. Mesleki derslerin uygulamaları, YÖK/Dünya Bankası 2. Endüstriyel Eğitim Projesi çerçevesinde kurulan Gıda Teknolojisi Bölüm laboratuvarlarında, uygulamalı olarak yürütülmektedir. Zorunlu YÖK dersleri (Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Yabancı Dil) uzaktan eğitim yöntemiyle verilmektedir.  Derslerin işlenişi öğrencinin bireysel gelişimine ve öğrenimine katkıda bulunan, araştırma ve geliştirmeye olanak sağlayan, uygulama, grup çalışması ve proje tabanlı yöntemlerle olmaktadır.

 

ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ

“Gıda Teknolojisi” ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) başarılı oldukları takdirde, aşağıdaki lisans programlarına geçiş yapabilmektedirler:

 •Gıda Mühendisliği

•Beslenme ve Diyetetik

•Bitki Koruma

•Kimya

•Tarımsal Biyoteknoloji

 

MEZUNLARIN İSTİHDAM OLANAKLARI

Gıda teknolojisi teknikerleri, gıda sanayi ile aşağıda adı geçen ilgili kamu kuruluşlarında Gıda Teknikeri olarak çalışabilirler;

•Tarım Orman Köy İşleri Bakanlığı Kontrol Laboratuvarı, Hıfzıssıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.)

•Gıda teknolojisi teknikerleri, gıda sanayi  ile ilgili, aşağıda belirtilen alanlarda  özel sektör kuruluşlarında Gıda Teknikeri olarak çalışabilirler;

Sıvı ve katı yağ üretim işletmeleri, meyve ve sebze işleme işletmeleri, süt ve süt ürünleri işletmeleri, tahıl işleme işletmeleri, et ürünleri işleme teknolojisi, alkollü ve alkolsüz içecekler endüstrisi,  şekerleme ve çikolata endüstrisi,  su ürünleri işleme endüstrisi, bu işetmelerin üretim ve laboratuvar alanlarında, özel gıda kalite kontrol laboratuvarlarında, Gıda mikrobiyoloji ve kimyasal analiz laboratuvarlarında,Hazır yemek (Catering) üretim ve laboratuvarlarındaGıda teknikeri  olarak çalışırlar.

 

MEZUNİYET KOŞULLARI

Bölümümüz öğretim planında belirtilmiş derslerden ve yapmakla yükümlü olduğu staj dan başarılı olunmalıdır. Öğrenciler kayıt yaptırdıktan sonra 1. Sınıf eğitimine başlarlar.  Öğrencilerin Eğitim-Öğretim süreci boyunca 120 kredilik dersten başarılı olmaları ve 30 iş günü stajlarını eksiksiz tamamlamaları gerekmektedir. Bir öğretim yılı (akademik yıl) güz ve bahar olmak üzere iki yarıyıldan oluşur. Her öğretim yılının akademik takvimi, Senato tarafından belirlenir ve ilan edilir.  Öğrenciler, akademik takvimde belirtilerek ilan edilen tarihlerde, her yarıyıl kayıtlarını yenilemek zorundadır. Akademik takvimde belirlenen süre içinde kaydını yenilemeyen öğrenciler derslerin başlamasından itibaren ders ekleme-çıkarma süresi sonuna kadar başvururlar ve mazeretlerinin ilgili program koordinatörlüğü/bölüm başkanlığı tarafından uygun görülmesi halinde ders kaydı yaptırabilirler. Sınavlar, tam not 100 üzerinden değerlendirilir. Bir dersin yarıyıl/yılsonu notu; ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile yarıyıl/yılsonu sınavında veya bütünleme sınavında alınan notun %70’inin toplamıdır. Başarı notu; Bir dersten başarılı olmak için yarıyıl/yılsonu veya varsa bütünleme sınavı sonucunun 100 üzerinden en az 50 olması ve derstenbaşarılı olmak için yarıyıl/yılsonu not ortalaması notunun 100 üzerinden en az 60 olması zorunludur.

 

Mezunlarımız,

 

 

 

Mezun Öğrencilerimiz ile;

 

AKADEMİK LİSTE

Bölüm Başkanı: Prof.Dr. Hakime Hülya Orak

Doç. Dr. Serap Kayışoğlu

Dr. Öğr. Üyesi Hasan Mete

Öğr.Gör.Dr. Aysel İçöz

Öğr.Gör. Cevdet Arıtaşı