Eğitim Amaçları ve Hedefleri (2025-2029)

 

PEA1: Endüstrinin talep ve gelişmelerine cevap vermek, mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip öğrenciler 
yetiştirmek,
PEA2: Alanındaki konuları ve problemleri, bağımsız, analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerileri geliştirmek,
PEA3: Gelişen teknolojiye uyum sağlayacak uzmanlık yeteneğini oluşturmak,
PEA4: İş sağlığı, iş güvenliği, çevre koruma ve sürdürebilirlik bilincini kazandırmak,
PEA5: Araştırma ve geliştirmeye açık, mesleki konularda yenilikleri takip edebilen ve etkin şekilde kullanabilen öğrenciler yetiştirmek,
PEA6: Gıda sektöründe kullanılan hammaddeler, katkı maddeleri, ambalaj materyalleri, hijyen ve sanitasyon konularında eğitim vermek,
PEA7: Gıda işletmelerinde kritik kontrol noktalarının denetiminin önemini kavratmak,
PEA8: Deneysel çalışmalarda gerekli deneyim ve güven duygusunu kazandırmak, gıda sektöründe AR-GE çalışmalarında yer alan mezunlar yetiştirmek,
PEA9: Veri ve sonuçları okuyup yorumlamayı öğretmek,
PEA10: Sorun giderici ve kolay uyum sağlayıcı, mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini etkin kullanabilme becerisi ile problem çözmek için inisiyatif ve yetenek geliştirmek,
PEA11: Yönetmelik ve mevzuatın nasıl uygulanacağını bilen, gıda üretiminde, laboratuvarda kalite yönetim sistemleri ve kalite güvence protokollerini uygulama, kontrol, bilgilerine sahip gıda teknikerleri yetiştirmek,
PEA12: Sosyal sorumluluk sahibi, kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahip bireyler yetiştirmek.
 
HEDEF: Emek yoğun bir sisteme dayalı olarak gelişen gıda sanayi; tarımsal ürünlerin değerlendirilmesi, sanayiye hammadde temini, istihdama katkısı ve halkın beslenmesiyle doğrudan ilişkili olup, dünyada ve ülkemizde sosyo-ekonomik açıdan stratejik bir öneme sahiptir. Bölgemiz başta, sıvı ve katı yağ imalatı, süt ve süt ürünleri, tahıl işleme, meyve ve sebze işleme sektörleri ile öne çıkmakta, ithalat ve ihracat potansiyeli ile dikkat çekmektedir. Hızla gelişen bilim ve teknolojiye paralellik gösteren gıda sektörü içerisinde üretim, kalite kontrol ve diğer laboratuvar işlevleri için yetişmiş gıda teknikerlerine önemli ölçüde gereksinin duyulmaktadır. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuz, Gıda Teknolojisi Programı, bu ihtiyaca cevap vermek üzere gıda teknolojisi alanında görev yapacak teknikerlerin eğitimi misyonunu üstlenmiştir ve bu amaca yönelik müfredat programını içermektedir.